Äppeltider

Äppeltider

Hösten innebär verkligen äppeltid. Plötsligt finns många lite ovanligare sorter i mataffären. Vissa som har äpplen så det räcker och blir över i sina trädgårdar ställer ut kassar vid vägrenen som vem som helst tacksamt kan plocka upp. Det finns alltså alla möjligheter att göra något riktigt gott av alla äpplen…

En av mina favoritkokböcker är ”Rosendahls Trädgårdscafé” som trycktes för första gången 1994. Jag lagar sällan mat efter recept, men med ett undantag och det är när jag ska baka. Det är väldigt svårt att vara spontan och improvisera när man bakar, det är stor risk för platt fall. Det kan faktiskt ibland bli pannkaka även om man följer recepten, jag har faktiskt sträckt mig till att skaffa en våg och väger helst både socker och mjöl istället för att chansa med rymdmått. En liter mjöl kan ha helt olika vikt beroende på hur hårt det är packat!

 I boken Rosendahls Trädgårdscafé finns ett väldigt bra muffinsrecept som lämpar sig utmärkt för catering. Det är äppelmuffins som är väldigt saftiga och hållbara tack vare oljan och de rivna äpplena i smeten. De håller jättebra (om det nu blir några över när du bakat).

Äppelmuffins
(cirka 20 stycken)

2 dl olja (ej olivolja)
3 dl strösocker
2 äpplen
3 ägg
4 dlvetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk nystött kardemumma

Fyllning
3 röda ej för stora äpplen
½ dl socker och 1 tsk kanel

Vispa olja och socker kraftigt. Riv äpplena. Tillsätt dem och äggen. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ner i smeten. Spritsa ut smeten i muffinsformar. Fyll dem till hälften. Kärna ur och skiva äpplena (de tre röda) tunt. Vänd varje skiva i kanel-socker och tryck ner en eller ett par i varje muffin. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

 Ät och njut!