Vad är det i maten?

Vad är det i maten?

Om man är allergiker eller som jag går på diet, så behöver man hålla reda på vad man stoppar i sig. Det är ju bra för alla att veta vad man stoppar i sig, men just för mig särskilt viktigt just nu.

Det som slagit mig under mina månader av diet är att det är väldigt mycket onyttiga saker i färdiga produkter som jag inte hade en aning om att jag tidigare stoppade i mig. Mitt sockerintag är väldigt lågt nu när jag medvetet undviker socker och jag förfasas över sockermängden i många brödsorter som jag väljer mellan när jag ska handla åt resten av familjen. När jag börja forska i det här med sockerersättning förstår jag att det som smakar godast faktiskt är nyttigast och mest naturligt. Aspartam – nej tack. Agave sirap – ja tack.

På många, framförallt amerikanska produkter, är man duktig på att bekräfta för kunden att hon/han gjort rätt val. ”Excellent source of vitamin C”, ”70% fat free!” (vad bra då är det ju bara 30% fett i….) och annat ser jag på olika förpackningar. För mig är det här marknadsföring, inte egentlig fakta. Titta här t ex, tänker du på ”whole grain” när du ser dessa flingor? Antagligen inte…

Vad är då slutsatsen av dessa iakttagelser? Jo, läs på förpackningarna så du vet vad du verkligen stoppar i dig. Börja nästa gång du går och handlar, vänd och läs på limpan och läs hur mycket socker det egentligen är i den. Laga maten från grunden själv så att du vet vad den innehåller. Använd naturliga ersättningsprodukter om du vill minska på socker eller fett. Och du, ha en fin helg!

Tags: