Ekologiskt och närproducerat i catering

Ekologiskt och närproducerat i catering

I jakten på att försöka bedriva en verksamhet som är så skonsam som möjligt för miljön är en parameter att försöka anpassa menyerna efter säsong. Apelsiner på vintern, färskpotatis på sommaren, svamp på hösten och primörer på våren.

För att skona människor, djur och mark från syntetiska bekämpningsmedel är det också fördelaktigt att jobba med ekologisk mat. Ibland får man dock använda sunda förnuftet, jag tänker på när jag skulle köpa ekologiska blåbär – och jag upptäckte att de var från USA. Ja, de var säkert ekologiskt odlade, men frågan är hur man ska klassa flygresan över Atlanten…

Det finns några svårigheter med att jobba med ekologiska produkter. De är dyrare och kunden vill många gånger inte betala för mervärdet. Eftersom de inte är behandlade/besprutade så håller de inte lika länge. Inom catering där efterfrågan på en viss produkt kan vara väldigt ojämn (5000 portioner lamm ena veckan, 200 nästa) i jämförelse med efterfrågan från en restaurang med fast antal platser och en fast meny, så är det många leverantörer som inte klarar av att leverera ekologiska produkter till catering. Gårdar som är mindre knyter sig ofta till en restaurang och det är ju jättebra, jag äter gärna ekologiskt när jag går ut. Nu låter det som om vi inte jobbar med ekologiska produkter alls i vår verksamhet, men det gör vi visst. Vi har medvetet i första hand bytt ut produkter som är relativt lätta att få tag i t ex mjölk, mjöl och många grönsaker. Det känns också bra att köpa så mycket närproducerat som möjligt för att minska på avgaser som genereras när varorna ska fraktas.


Men så länge ekologisk mat inte har större efterfrågan är det som sagt svårt att få leveranser när man har en ojämn efterfrågan. Jag tror att det måste till att t ex statliga verk måste gå i bräschen och ta ställning till om ekologisk mat är viktigt eller inte. Det är självklart svårt för dem att prioritera detta i sin verksamhet eftersom myndigheterna är så hårt kostnadsstyrda. Här finns det inte så lite att jobba med….