Äntligen är restaurangmomsen sänkt! Men hur blir det med alla konferenser?

Äntligen är restaurangmomsen sänkt! Men hur blir det med alla konferenser?

Då matmomsen sänktes från 25% till 12% för ett par år sedan har vi haft en resa som heter duga att förklara för gäster och kunder som inte kan dra av momsen varför det blev skillnad mellan mat som levererades vid dörren och mat som dukades upp på ett bord.

Samma mat kostade olika mycket beroende på om vi skickade med serveringspersonal eller inte. För en privatperson eller organisation som inte bedriver momspliktig verksamhet handlar det om mycket pengar. Låt säga att du köper catering med serveringstjänster för 20.000 kronor. Tidigare blev momsen 5000 kronor på detta, idag blir momsen bara 2.400 kronor! Vi arbetar ju alltid med priser exklusive moms i våra offerter vilket gör att våra kunder fr o m 1 januari kommer att märka en stor skillnad när fakturan kommer. Det är härligt att utgiften för kunderna blir lägre! Gissa vilken som är billigast!

 2011

2012

Rätt svar: Samma buffé 2012 är 11% billigare för slutkonsumenten!

Nu känns det lättare för oss, men jag förstår precis hur det känns för hotell/konferensvärlden. Där har Skatteverket lyckats skriva nya momsregler som inte riktigt går att följa så lätt. Tre momssatser i ett enda kaos! Jag förstår inte varför man inte tar hjälp av duktiga företagare som kan verksamheten bra INNAN man ska göra om hela systemet. Jag har faktiskt just ställt frågan till Skatteverket om vi som cateringleverantör måste fråga våra kunder om de ska konferera, ha ett möte eller personalfest när vi levererar catering (har vi verkligen med det att göra?). Det kan nämligen innebära att vi ska debitera olika momssatser…helt absurt. Jag återkommer när jag fått svaret från Skatteverket….Fortsättning följer!

Vill du läsa mer om momsen kan du göra det här: www.momsbloggen.se

Tags: