Att fotografera mat

Att fotografera mat

Vilken helg! Jag tillbringade hela förra lördagen och söndagen på Fotografiska Museet, på en kurs i konsten att fotografera mat. Kursledare var den meriterade fotografen Matilda Lindeblad http://www.matildalindeblad.com Vi jobbade med två teman under kursen; cupcakes och italienskt. Jag hade väldigt duktiga kurskamrater. De flesta arbetar redan som professionella fotografer, men jag hade ändå ett enormt utbyte av kursen eftersom Matilda höll allting på en väldigt bra nivå.Det är svårt att fotografera och att fotografera just mat är verkligen en utmaning för sig. En slutsats jag drog var att det är fint att ha en 5-6 assistenter till hjälp när man ska fotografera. Jag tog några foton av vad som hände runtomkring. Ljus, bakgrund, färger, uppäggning, garnityr, ja det är en mängd saker att tänka på innan man till slut får fram ett objekt man bestämmer sig för att man är nöjd med. Sedan gäller det att skynda innan garnityret vissnar i värmen av lamporna. 
 
Det var verkligen full aktivitet, det penslades, hölls upp reflektorer, sopades smulor, flyttades lampor och justerades in i det sista. Resultaten blev fantastiska! Jag fick verkligen blodad tand och hoppas att jag, i alla fall ibland, kommer att kunna bjuda på lite högre bildkvalitet här på bloggen. I vissa fall är Iphonen helt suverän t ex när man vill dokumentera något snabbt men jag lovar att plocka fram systemkameran oftare. Så här blev en av mina bilder (som jag inte hade klarat av att ta utan all instruktion!)