Slänger du också mat?

Slänger du också mat?

Det finns mycket intressant skrivet om matrester på nätet. Idag fick jag ett nyhetsutskick från Livsmedelsverket som handlade om matsvinn. Den börjar så här: ”I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll.” Det här är en fråga som jag under många år har intresserat mig för och som jag kommer att återkomma till många gånger här i bloggen. Varför litar vi inte längre på vår förmåga att smaka och lukta på maten istället för att stirra oss blinda på ett tryckt datum på förpackningen? Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”? Vad händer i kylskåpet om du stoppar in en pizzakartong med pizzaresterna kvar?

Jag tycker att hemskunskapsundervisningen borde innefatta fler timmar i läroplanen och man borde gå mer noggrant in på att utbilda eleverna tidigt i kökshygien, planering och inköp av mat och hur man kan trolla med rester och göra bra måltider istället för att slänga. Och skulle man behöva slänga, då hoppas jag att det hamnar i komposten! Det gör det här på jobbet, vi bidrar så gott vi kan till produktion av biogas. Så här ser en av dagens hinkar ut här på jobbet.

Återkommer senare mer ingående i ämnet. Här är länken till Livsmedelsverket och länkar till några andra sidor som kan vara intressanta.

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/
Tar upp nyheter stora som små som berör livsmedelsindustrin. Många nyheter berör oss alla.

http://www.bloggarommat.se/
En samlingsportal för matbloggar

http://www.matbloggar.net/
Listar olika matbloggar, många skrivna av privatpersoner med oväntat innehåll.

http://www.matbloggar.com/
Listar också matbloggar, om än inte så många ännu.

http://www.tasteline.com/
När du behöver ett recept.

http://www.hittarecept.se/s/arla.html
Ännu flera recept

http://www.alltommat.se
Inspiration och massor av matnyttigt!

http://elwingco.se/
Mitt jobb!

 

Tags: