Dagens kemilektion

Dagens kemilektion

Matlagning kan liknas vid vilket kemiexperiment som helst. Det tänker man inte riktigt på när man står vid spisen och blandar olika råvaror och tillsätter värme.

En sås kan redas och göras tjockare med maizena eller vetemjöl. Pektin från kärnorna i en apelsin gör att marmeladen blir fast. Du får en deg att utvecklas genom att tillsätta jäst. Jag som alltid har haft svårt för kemi, inser plötsligt att det finns i min vardag. Jag kokade julmarmelad igår och fick därmed dagens lilla kemilab om än med helt naturliga både råvaror och tillsatser. Marmeladen ska så småningom tärnas och rullas i strösocker, sedan är det bara att njuta!

Nuförtiden finns det många bra serier av livsmedelstillsaster för kockar. De innehåller ämnen (många helt naturliga, det handlar inte om en massa farliga tillsatser) som ersätter gelatin, hjälper till att förtjocka istället för t ex maizena eller de kanske mest spektakulära med vilka det går att tillverka kaviarkorn av grönsaker eller stora, svävande bollar med gräddfil i.

Min man är väldigt fascinerad av stjärnrestaurangen El Bulli i norra Spanien. De har 15 bord och tar bara 50 gäster per kväll. Varje år försöker flera hundra tusen personer boka bord, få lyckas. Man serverar sedan många år tillbaka väldigt modern avantgardistisk ”mat” där det förmodligen ibland är svårt att förstå vad man egentligen äter. Mat för astronauter kanske? Grundaren av El Bulli har gjort en egen serie tillsatser för kockar, andra har följt efter. El Bulli stängde i somras men kommer att återuppta sin verksamhet under 2014. Jag gissar att det kommer att innebära många spektakulära nyheter inom matlagningsområdet.

För den intresserade finns det otaliga böcker att läsa om El Bulli. Det finns också en film som du kan läsa mer om här http://www.elbullimovie.com/

Tags: