De fem grundsmakerna och vin

De fem grundsmakerna och vin

För ett par år sedan var jag på vinkurs hos en av våra leverantörer. Det som blev väldigt påtagligt för mig då var hur de olika vinerna fick en helt annan karaktär när de kombinerades med olika typer av mat.

Man talar om att det finns fem så kallade grundsmaker; sötma, sälta, surhet, beska och umami. De fyra första känner de flesta till vad de innebär. Smaken umami påminner om vad du känner när du provar sojasås, ansjovis, kött, buljong, ost och andra proteinrika födoämnen. Egentligen är det aminosyran glutaminsyra och dess salter (glutamater) som ger upphov till umamismaken.

Idag provade vi några nya viner på morgonen, det var väldigt intressant. Jag gick ut och hämtade en bit Brie och tuggade på när vi var halvvägs, för några av de röda vinerna smakade inte alls lika bra utan lite mat till. Nej, ingenting svaldes vi hade som vanligt spottkoppar! 

Ett vin med mycket karaktär kräver ibland att man äter något till för att vinet ska ”komma till sin rätt”. Jag tycker dock att det är lite konstigt att Systembolaget ibland svarar på frågan ”passar det här vinet till kyckling?”. Beroende på om kycklingen severas med en citrussås eller med olivröra så kan samma vin passa jättebra till eller inte alls!

Om du brukar har vinprovning ihop med kompisar, prova att ta vinprovningen till en nästa nivå genom att testa ihop med mat. Gör i ordning fem tallrikar med exempelvis en söt kaka, salta chips, avokado med citron, en bit ost (La vache qui rit t ex) doppad i svartpeppar och en bit crabstick. Testa sedan två eller tre viner ihop med respektive ”rätt”. Skriv ner på ett papper vad som händer med vinet. Du kommer att bli förvånad över resultatet!

Tags: